środa, 8 lipca 2009

Jagody na cukrzycę, jagody na biegunkę, jagody na oczy, jagody na odmłodzenie


Pożyteczne rośliny - jagody.

Leśna jagoda (Vaccinim myrtillus) nazywana też borówką, czarną jagodą, borówką czernicą lub tylko czernicą należy do tej samej rodziny co żurawiny, bagno, wrzosy, azalie i rododendrony. Naturalnie we wszystkich lasach półkuli północnej rośnie ok.200 gatunków jagód. W Polsce leśne jagody rosną na 11% powierzchni lasów. Odgrywają bardzo ważną rolę w leśnym ekosystemie. Na kwiatach, liściach i owocach jagód żeruje ok.200 gatunków owadów, w tym wiele owadów atakujących szkodniki. Składniki odżywcze i lecznicze jagód leśnych 75-85% to woda, reszta bardzo zależy od podłoża gdzie rosną jagody i od słońca. Ok 100 gramów jagód daje ok.61 Kcal, białko, wapń, fosfor, żelazo, magnez, witaminy : A, B1, B2, PP, C. Do najciekawszych należą np.: garbniki, antocyjanowy barwnik – myrtillina (od niego pochodzi łacińska nazwa jagód). To one są antyutleniaczami - działają przeciwrodnikowo, czyli chronią przed procesem starzenia się, obniżają poziom cholesterolu a nawet chronią przed rakiem. Myrtillina wspomaga uelastycznianie naczyń krwionośnych i bierze udział w tworzeniu czerwonych krwinek, przeciwdziała anemii Dla cukrzyków bardzo cennym składnikiem jagód jest glikozyd – wakcynina i glikokinina, które działają podobnie jak insulina - obniżają poziom glukozy we krwi. Lecznicze właściwości jagód leśnych. Prawie każdy z nas, będąc jeszcze dzieckiem, słyszał, jak babcia mówiła, że jagody działają przeciwbiegunkowo albo przeciw zaparciom. Jako dorośli zadajemy sobie pytanie: jak to możliwe, żeby jagody leśne działały jednocześnie tak i tak. To proste: świeże jagody, świeży sok działają przeczyszczająco a suszone przeciwbiegunkowo. Liście jagód posiadają także właściwości przeciwbiegunkowe i bakteriobójcze i to jeszcze większe niż owoce. Jagody potrafią zwalczać wiele bakterii, które zarażają naszemu zdrowiu, nawet te odporne na działania antybiotyków. Wśród tych bakterii są tak często dokuczające nam: Salmonella, Shigella, Streptococus, Escherichia coli... W medycynie ludowej polecane są także przeciw owsikom, wrzodom okrężnicy, niedoborze żółci. Liście są także stosowane w mieszankach ziołowych przeciw cukrzycy ponieważ potwierdzono, że obniżają poziom cukru we krwi. Owoce jagód także obniżają poziom cukru więc latem można je włączyć do diety cukrzycowej, oczywiście podawane bez cukru. Dzięki fioletowemu barwnikowi (myrtillina) jagody wzmacniają ściany naczyń krwionośnych. Pomagają więc uniknąć problemów z rozszerzonymi naczynkami i skłonności do łatwego tworzenia się zasinień. Często jagody polecane są na kłopoty z osłabionym wzrokiem. Jagody wyostrzają wzrok i poprawiają widzenie o zmierzchu. Czy jagody są trujące? Pewne odmiany jagód mogą być trujące, ale nie dotyczy to leśnych jagód. Jednak należy pamiętać, że na leśnych owocach mogą osiadać, niewidoczne dla ludzkiego oka, jaja tasiemca pochodzące z odchodów leśnych zwierząt. Od kilku lat mówi się dużo o chorych lisach, które roznoszą groźną chorobę po ściółce leśnej, w tym np. po poziomkach czy jagodach. Bąblownica może zaatakować wątrobę, płuca lub mózg. Bąblownica przebiega bezobjawowo a gdy już zostanie rozpoznana często jest za późno na leczenie. Wystarczy jednak przed jedzeniem opłukać leśne owoce wodą.

7 komentarzy:

  1. jagody sa pyszne i zdrowe mają tyle witamin że szok warto je jeśc choć by nawet w postaci bułki słotkiej z jagodami ona nam dostarczy mase witamin

    OdpowiedzUsuń
  2. lepiej kupić mrożone poza sezonem i zrobić np.koktajl, bułka słodka to raczej niezbyt dobry wybór :P jagód tam niewiele, za to cukru i węgli dużo

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiamy całą rodziną chodzić do lasu i zbierać jagody.
    Jagodowy farsz do naleśników, ciasto z jagodami, makaron z jagodami i jogurtem, muss i dżem jagodowy,koktajl, zupa owocowa - mmmm.. pycha ! Mrożę też i zimą jemy :P

    OdpowiedzUsuń
  4. BARDZO LUBIE CZARNE LEŚNE JAGODY OD ZAWSZ,CHOCIAZBY Z TEGO POWODU ,ZE DAWNIEJ LUDZIE LECZYLI SIE OWOCAMI I ZIOŁAMI. ALE OSTATNIO ODKRYŁAM ,ZE DZAIŁAJĄ WYSUSZAJACO NA CERĘ .OD OKOŁO 2 LAT WYKUROWAŁAM SOBIE ZOŁADEK I PRZEWÓD POKARMOWY ,KTÓRY ZNISZCZYŁ MI LEKAZ PRZEPISUJĄC NIE ODPOWIEDNIE I NIE POTRZEBNE LEKI.PRZEZ OSTATNIE 2 LATA DODAWAŁAM JAGODY DO HERBATY I WODY I ZAUWAZYŁAM ZACZERWIENIENIA W OKOLICACH NOSA ,GDY PRZESTAŁAM DODAWAC JAGODY ZACZERWIENIENIE MINĘŁO. MOŻE KTOŚ -EKSPERT WYPOWIE SIĘ W TEJ SPRAWIE.wCZEŚNIEJ NIE DZIAŁO SIĘ NIC.

    OdpowiedzUsuń
  5. jagody to bardzo dobre lekarstwo na zapalenie jelit

    OdpowiedzUsuń