POTRAWY Z DERENIA
Dereń jadalny nadaje się do robienia dżemów i konfitur, choć z powodu niskiej zawartości pektyny wymaga również dodatku innych bogatszych w ten składnik owoców.
Dereń jadalny nadaje się do robienia dżemów i konfitur, choć z powodu niskiej zawartości pektyny wymaga również dodatku innych bogatszych w ten składnik owoców.
Z owoców sporządza się soki, galaretki, nalewki (dereniówka),
wina, dżemy, kandyzuje się je i suszy, doskonale komponują się z
jabłkami, stanowią doskonały dodatek do ciast.
Przecier z derenia:
Oczyszczone owoce wrzucić do garnka z
niewielką ilością wrzącej wody, zagotować. Następnie przetrzeć
przez sito. Odrzucić skórki i pestki. Przecier nałożyć do
słoików i pasteryzować. Przed użyciem słodzi się przecier.
Stosuje się go leczniczo lub do ciast, pierożków, kremów...
Najpopularniejszym z przetworów z derenia jest nalewka z derenia zwana dereniówką. O tym w oddzielnym poście.
Najpopularniejszym z przetworów z derenia jest nalewka z derenia zwana dereniówką. O tym w oddzielnym poście.
Sok z derenia:
Przygotowujemy syrop 1 kg cukru i 1
litr wody. Do wrzącego syropu wrzucamy 1 kg oczyszczonych owoców.
Zagotowujemy i odstawiamy. Następnego dnia przecedzamy sok przez
sito, żeny oddzielić skórki i pestki. Dodatkowo gotujemy1 kg cukru
i 1 Iitr wody, który następnie mieszamy z sokiem dereniowym.
Całość gotujemy jeszcze przez 10 minut do zgęstnienia soku.
Wystudzony wlewamy do butelek.
Konfitura z derenia:
Konfitura z derenia wymaga wyjątkowo dużo cukru. Warto ją
przygotować dla wspaniałego wyglądu i smaku. Stare przepisy mówią,
że potrzeba na 1 kg derenia aż 2 kg cukru, ale można zmniejszyć
nieco te proporcje. Drylowanie derenia nie należy do przyjemnych,
ale dobrze dojrzałe owoce łatwo odchodzą od pestki.
Do 2 kg cukru wlewa się 2 szklanki wody i gotuje się gęsty
syrop. Gdy syrop ciągie się „do nitki” dodajemy owoce i
odstawiamy do następnego dnia. Następnego dnia smaży się najpierw
na ostrym ogniu, potem na wolnym ogniu aż owoce staną się
przeźroczyste. Gorące owoce nakładamy do gorących, wyparrzonych
słoików i szczelnie zamykamy.
Dżem dereniowy:
Na 1 kg derenia potrzeba 2 kg jabłek (antonówki, bo łatwo
rozpadają się) i 1 kg cukru. Z owoców zrób przecier, zagęść do
połowy, dodaj cukier, przesmaż do przejrzystości i nakładaj do
wyparzonych słoików.
Można też smażyć w dżemie dereniowym jabłka nierozpadające
się pokrojone w ćwiartki lub inne owoce (np. śliwki, morele...).
Każdy dżem czy konfitura z dodatkiem derenia będzie niezwykle
smaczna i oryginalna.
Sposób wykonania:
Cukier zalać 300 ml wody i gotować do uzyskania syropu, wówczas
włożyć do niego owoce i gotować ok. 5 min.
Po tym czasie zdjąć z ognia i odstawić na 3 godz.
Następnie smażyć konfitury jeszcze przez kilka minut.
Przełożyć do słoików, przykryć krążkami z pergaminu
nasączonymi spirytusem i szczelnie zakręcić.
Ocet z derenia
Składniki:
1,5 kg owoców derenia, 1,5 litra wody, 0,20 kg
miodu, 2 gałązki mięty.
Wykonanie:
Owoce rozgnieść, włożyć do 3- litrowego słoja i zalać
przegotowaną, letnią wodą. Dodać miód i gałązki mięty.
Zawiązać słój gazą i zostawić w temperaturze
pokojowej na 2 – 3 miesiące. Następnie odcedzić ocet i przelać
do butelek. Podawać do potraw zamiast octu winnego.
Dereń marynowany a’ la oliwki:
- 500 g zielonych niedojrzałych (jeszcze twardych) owoców derenia
- 300 ml wody
- 300 ml octu
- sól
- 3 łyżeczki cukru
- goździki
- pieprzu
- listki laurowe
Owoce myjemy, łączymy wszystkie
składniki i doprowadzamy powoli do wrzenia. Gotujemy poniżej 1
minuty na wolnym ogniu ( przy dłuższym gotowaniu dereń się
rozpadnie). Nakładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy
jeszcze przez 10 minut.
Dereń kiszony:
Dereń
może być kiszony osobno lub w połączeniu z ogórkami. Do kiszenia
należy wybierać owoce niedojrzałe, jeszcze lekko żółte, ale
miękkie. Można je też pomieszać z owocami już czerwonymi, nie w
pełni dojrzałymi.
Dereń kisi się dość długo, ok. 1,5 miesiąca.
Dereń kisi się dość długo, ok. 1,5 miesiąca.
Muszę wypróbować kilka przepisów z derenia. :-)
OdpowiedzUsuńzaczyna dojrzewać........będzie dereniówka i może coś na słodko, konfitura albo dżem, zależy ile zdołam uzbierać. już szykuję koszyk
OdpowiedzUsuńjuż 2 kg zalane w gąsiorku.a na krzakach jeszcze dużo zostało, chciałam podjechać na zbiory, a od rana leje......... Ale susza , może grzyby będą i i jeżyny nie zeschną na krzakach?
OdpowiedzUsuńdziś zrywam owoce derenia, będzie pyszny dżemik i naleweczka na zimę ...
OdpowiedzUsuńDeren zrywac?Deren sam musi opasc.
OdpowiedzUsuńDereniowka jest pyszna
OdpowiedzUsuńRobiliście konfiture z owoców derenia po nalewce? Czy procedura jest taka sama jak przy zwykłym dzemie?
OdpowiedzUsuń