

Jak przyrządzić taką nalewkę z orzechów włoskich?
Składniki nalewki orzechowej:
1 kg orzechów włoskich,
0,5 kg cukru,
0,7 litra wódki.

Orzechy muszą być młode, tzn. muszą mieć wykształcony orzech, ale wszystko musi być jeszcze zielone i miękkie w środku.

Orzechy kroimy na kawałki, lub lekko miksujemy i wkładamy do słoików. Po 2-3 tygodniach zlewamy sok i mieszamy z wódką, jeszcze powinien postać 2 tygodnie i jest gotowy do picia. Dla dodania smaczku można orzechówkę przyprawić laską wanilii i goździkami.
Mam jeszcze wspaniały pomysł jak podać nalewkę w prezencie na Gwiazdkę, imieniny czy na Walentynki. Prezent będzie wartościowy a niedrogi.
Kategoria: nalewki i wina
Ja mam trochę inny przepis: 25 orzechów zielonych nakłuć wykałaczką, dodać korę cynamonu, garść płatków dzikiej róży, skórkę z otartej cytryny, wszystko zalać o,5 l spirytusu oraz syrppem ze szklanki cukru i szkalnki źródlanej wody. Odstawić na miesiąc, potem przecedzić, przelać do butelek, odstawić na pół roku. Tak nalewka nosi nazwę włoskie nocino i też jest bardzo dobra na dolegliwości żołądkowe.
OdpowiedzUsuń