Wiemy wszyscy, że jedzenie słodyczy niszczy zdrowie i naszą zgrabną sylwetkę powodując nadwagę i otyłość, ale to tylko bardzo powierzchowna wiedza. Nie powinniśmy spożywać dziennie więcej niż 100g glukozy a tymczasem np. mieszkańcy USA spożywają średnio od 300 do 800 g.
Jaki wpływ na zdrowie ma takie przejadanie się słodyczami?
Nasz mózg rozpoznaje stan nasycenia po poziomie glukozy we krwi. Jeśli zjadamy dużo potraw z wysoko przetworzonymi, łatwostrawnymi węglowodanami, to w krótkim czasie po posiłku poziom glukozy gwałtownie wzrasta. Rosnący poziom glukozy powoduje zwiększone wydzielanie przez trzustkę insuliny, która przenosi glukozę z krwi do tkanek. Insulina usuwa glukozę z krwi do tkanek. Normalnie głównymi użytkownikami glukozy jest wątroba i mięśnie. Nadmiar glukozy odkłada się w tkance tłuszczowej jako tłuszcz zapasowy.Staje się potrzebne odchudzanie.
Nadmierna ilość glukozy powoduje, że trzustka nie nadąża z produkcją insuliny i uwalnia alarmowe pokłady insuliny z rozpadu komórek trzustki. Dlatego z upływem lat trzustka ulega zniszczeniu. Organizm przestaje tolerować glukozę i to jest właśnie cukrzyca. Nie koniec na tym, zawsze gdy spożywamy dużo wysokoprzetworzonych pokarmów węglowodanowych i trzustka zmuszona jest gwałtownie uwalniać insulinę, w efekcie jej działania w szybkim czasie spada poziom glukozy we krwi i mózg odczytuje to jak stan głodu. Znów zaczynamy szukać jedzenia. Jak temu zapobiec? Łatwo powiedzieć - dieta : jedz mniej słodyczy i węglowodanów, węglowodany jedz tylko niskoprzetworzone – razowy chleb, otręby, kaszę, ryż niełyskany. Jedz ryby. Wspomagaj się ziołami np., syzygium jambolatum wspomaga regulowanie poziomu cukru we krwi a jako składnik kosmetyków wyszczuplających wzbogaca ich działanie zwiększając skuteczność. Syzygium jest lekiem homeopatycznym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz