czwartek, 10 stycznia 2013

Wiśnia Acerola na odporność.

Acerola - wiśnia z Barbados

Nazywana też: Malpigia granatolistna (Malpighia glabra L.), nadgwiazdka granatolistna.
Gdyby piraci z Karibów zabierali z sobą Acerolę na wyprawy morskie zamiast beczek pełnych rumu z pewnością nie mieliby szkorbutu. To właśnie z Wysp Karaibskich pochodzi Acerola. Historycy podejrzewają, iż to mieszkańcy wysp karaibskich roznieśli nasiona Aceroli podczas podróży między wyspami korzystając z jej dobroczynnego działania jeszcze przed Kolumbem.
Ciepły klimat, dużo słońca i wody pozwoliły Aceroli wytworzyć w małych, podobnych do naszych polskich wiśni, owocach największe bogactwo substancji przeciwrodnikowych a szczególnie wysoko wchłanialnej witaminy C. Indianie z powodzeniem stosowali Acerolę do tamowania krwotoków i wzmocnienia naczyń krwionośnych i serca. W ich ocenie zjedzenie 2-3 razy w ciągu dnia 20-25 dkg dojrzałych owoców aceroli albo wypicie świeżego soku zmniejsza wysoką gorączkę i wyleczy nawet dezynterię. Spożywali Acerolę najczęściej na surowo ze skórką wyrzucając pestki.
Powszechnie doceniono Acerolę dopiero w połowie XX wieku po opublikowaniu pierwszych wyników badań potwierdzających niespotykanie wysokązawartość antyoksydantów, szczególnie witaminy C w owocachAceroli.
Acerola stała się popularna jak wiele egzotycznych owoców, których dobroczynne działanie doceniane jest w fitoterapii.

Acerola w naturalnych warunkach ciepłego klimatu to kilkumetrowej wysokości krzew zielony cały rok o owalnych ciemnozielonych liściach i różowych kwiatach z pięcioma wyróżniającymi się płatkami. Hodowana w chłodniejszym klimacie okresowo może gubić liście i mniej owocuje. W ciepłym klimacie acerola zakwita i owocuje cały czas. Po każdym kwitnieniu w ok. 3-4 tygodnie dojrzewają owoce podobne do wiśni lub czereśni z kilkoma podłużnymi bruzdkami. Mają delikatną, czerwoną skórkę. Mają bardzo soczysty miąższ i 3 pestki. W naturalnym środowisku kilkuletni krzak daje ok 15-30 kg owoców rocznie. Starsze rośliny owocuję jeszcze więcej. Tak więc hodowla aceroli w ciepłym klimacie jest bardzo opłacalna. Puerto Rico owoc ten przedstawia tak dużą wartość, że specjalnymi przepisami reguluje się nawet eksport sadzonek. Obecnie uprawiana jest w Brazylii, na Florydzie, w Teksasie, Australii i w gorących rejonach Afryki i Azji.
Ze świeżego soku wiśni Aceroli przyrządza się galaretki i syropy, które poleca się dodawać do potraw lub odżywek dla dorosłych i dla dzieci w celu wzbogacenia diety większą dawkę dobrze wchłanialnej witaminy C, także do soków z innych owoców. Przetworzona wiania acerola ciemnieje, uzyskuje brunatnoczerwoną barwę. Z soku przygotowywany jest także proszek wykorzystywany do produkcji tabletek z witaminą C. 


Jakie składniki najcenniejsze dla zdrowi zawiera owoc wiśni Aceroli.

Niespotykana w innych owocach zawartość składników antyoksydacyjnych to podstawowa zaleta owoców wiśni Aceroli.
Najcenniejszym składnikiem owoców jest witamina C. Badania potwierdzają, że Acerola ma najwięcej ze wszystkich znanych owoców naturalnej, łatwoprzyswajalnej witaminy C : od 1000 do 4500 mg na100 g świeżych owoców bez pestek, to jest około 3% . Najwięcej kwasu askorbinowego (witaminy C) zawierają owoce po 15 dniach od kwitnienia (jeszcze niedojrzałe), gdy dojrzeją, zawartość witaminy C spada o 40%. Drzewa wiśni Aceroli rosnące w cieniu mają w owocach mniej witaminy C. Znaczenie ma także pora roku i rejon uprawy. Z badań wynika, że wiśnia Acerola zawiera ok. 90 razy więcej witaminy C w porównaniu np. z pomarańczą. Jeden owoc wiśni aceroli o wadze ok. 4,5 g ma tyle naturalnego kwasu askorbinowego co kilogram cytryn. Podobnie jest w porównaniu z czarną porzeczką, uznaną za bogate źródło naturalnej, łatwo wchłanialnej witaminy C. Wiśnia Acerola zawiera ponad 10 razy więcej witaminy C niż czarna porzeczka. Również aktywność przeciwrodnikowa soku z wiśni Aceroli jest znacznie wyższa w porównaniu z innymi owocami
Inne cenne składniki owoców wiśni aceroli
  • a flawonoidy m. in. 3-ramnozyd kwercetyny
  • fosfor,
  • wapń
  • i żelazo,
  • prowitaminę A,
  • witaminę E
  • witaminy z grupy B (tiaminę, ryboflawinę B2, niacynę)
  • witamina PP,
  • 17 karotenoidów, wśród których największą część stanowił β-karoten, (w granicach 371-1881 mg/100 g),
  • antocyjany: malwidyno-3,5-diglukozyd, cyjanidyno-3-ramnozyd, pelargonidin-3-ramnozyd,


Czym grozi niedobór witaminy C i innych antyoksydantów
Nie wszyscy wiedzą, że ludzki organizm nie gromadzi w żadnych zapasowych zbiornikach witaminy C. Każdy jej nadmiar jest wydalany, więc nie pomoże łykanie nadmiaru tabletek. Zresztą forma tabletki wcale nie gwarantuje dobrego wchłaniania tak podanych witamin. Do tego monotonna dieta, często fast food zawiera bardzo mało witaminy C. Nie pamiętamy też takiej choroby jak szkorbut, w efekcie której pozornie zdrowi i odżywieni lidzie tracili zęby i zapadali na różne choroby (tracili odporność). Była to przecież nagminna choroba marynarzy, którzy w długich podróżach nie mogli spożywać świeżych owoców.
Objawy niedoboru witaminy C:
  • ogólne osłabienie organizmu
  • spadająca odporność na zakażenia i choroby
  • osłabienie kondycji fizycznej
  • problemy z zasypianiem
  • zły nastrój, nawet depresja
  • słabnący apetyt
  • słabnąca koncentracja
  • nadmierne odczuwanie bólu
  • bóle w stawach i mięśniach
  • próchnica nazębna
  • przyspieszone starzenie się skóry
  • anemia
  • kruchość naczyń krwionośnych
Dlatego tak ważne jest stałe dostarczanie odpowiedniej dziennej dawki witaminy C w formie łatwo przyswajalnej a taka zawarta jest w wiśni Aceroli.
Zastosowanie owoców wiśni Aceroli.
Dzięki zawartości dużej ilości wymienionych wyżej składników owoce Aceroli ogólnie wzmacniają i przeciwdziałają procesom starzenia. Mogą je spożywać zarówno dorośli, jak i dzieci.
W ludowej medycynie świeże owoce i sok z Aceroli stosowano w leczeniu:
  • anemii,
  • ospy wietrznej,
  • w dolegliwościach wątroby,
  • w dolegliwościach płuc,
  • wspomaganiu układu odpornościowego,
  • przeciwdziałaniu objawom przeziębienia,
  • zapobieganiu chorobom wieku podeszłego,
  • dyzenterii (czerwonki), biegunki.
Współcześnie wiadomo na podstawie badań składników owoców wiśni Aceroli, że dzięki naturalnym, łatwo przyswajalnym składnikom jej działanie jest bardzo szerokie:
  • wzmacniają układu odpornościowy przez zwiększoną produkcje przeciwciał,
  • oczyszczają organizm z toksyn,
  • działają moczopędnie,
  • wzmacniają naczynia krwionośne zmniejszając skłonność do krwawień i wysięków (siniaków),
  • zmniejsz skłonność do odkładania się cholesterolu w naczyniach krwionośnych dzięki czemu zmniejsza skłonność do miażdżycy,
  • przeciwdziała nowotworom przez neutralizowanie wolnych rodników, które przyczyniają się do uszkadzania materiału genetycznego i zmian w DNA i RNA.
  • zapobiega procesom starzenia się, co widoczne jest w kondycji wszystkich organów wewnętrznych a także skóry poprzez wymiatanie wolnych rodników,
  • poprawia ogólną kondycje i samopoczucie,
  • przeciwdziała podatności na zakażenia wirusowe,
  • zapobiegając zaćmie i degeneracji siatkówki oka,
  • przyczynia się do obniżenia ciśnienia tętniczego, prowadząc do rozszerzenia naczyń krwionośnych przez co zapobiega zawałom serca,
  • chroni organizm przed wchłanianiem dymu z papierosów i zanieczyszczenia środowiska – obniża natężenie stresu oksydacyjnego, czyli ataku wolnych rodników tlenowych,
  • wspomaga naturalną produkcję kolagenu, przez co wzmacnia naczynia krwionośne, chrząstek, dziąseł, zębów, kości i skóry,
  • pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego,
  • przyczynia się do zmniejszenia się uczucia zmęczenia i znużenia,
  • zwiększa przyswajanie żelaza.
W jakiej formie najlepiej spożywać owoce wiśni Aceroli?
Najlepiej byłoby spożywać owoce wiśni Aceroli w postaci świeżych owoców. Owoce mają ciekawy, orzeźwiający smak. Są chętnie jadane przez dzieci, pomimo że niektóre dzikie odmiany są naprawdę kwaśne. Ze względu na delikatną strukturę miąższu dojrzałe owoce źle znoszą warunki przechowywania i transportu. Dlatego wymagają szybkiego przetworzenia na soki, różnorodne desery, galaretki, lody, dżemy, kompoty, mrożone koncentraty lub preparaty sproszkowane do produkcji tabletek.
Skoncentrowany sok dodaje się do różnych napojów, zwiększając ich wartość odżywczą. Sok z Aceroli często bywa dodawany do odżywek witaminowych dla niemowląt i małych dzieci. Z kolei suchy proszek jest wykorzystywany jako źródło naturalnej witaminy C w suplementach diety. Do najlepszych, łatwo wchłanialnych i łatwych do podania w postaci soku należą koncentraty Beatwell firmy Vivetia. Można je kupić w sklepie internetowym lub w sieci Organic Farma Zdrowia.
Jak hodować Acerolę?
W polskich warunkach klimatycznych Acerolę można hodować tylko w oranżerii. Ginie w temperaturze – 2 °C. Najlepsza temperatura, to ok. 12°C. Acerola toleruje różne rodzaje podłoża, pod warunkiem, że jest ono dobrze przepuszczalne. Zbyt mokre prowadzi do gnicia korzeni. Jednocześnie Acerola również źle znosi przesuszenie. Bardzo lubi słońce lub półcień. Światło pobudza kwitnienie. Z Aceroli można wyhodować bonsai. Nadaje się do formowania i przycinania. W warunkach sztucznych kwitnie i owocuje. Acerolę można rozmnażać z nasion i sadzonek. Kiełkują przeważnie po 10-12 dniach. Siewki wysokości 4-5cm przesadzamy do osobnych pojemników średnicy 7-8 cm. Rośliny uprawiane z nasion osiągają wysokość 3 m i pierwszy raz owocują przed upływem 3 lat.
Sadzonki Aceroli należy wspomagać ukorzeniaczem i umieścić w podłożu zawierającym dużo wermikulitu lub piasku. Zapewniamy wilgoć i rozproszone światło. Ukorzeniają się po około 6 tygodniach.
Życzymy udanych plonów i zdrowia.

17 komentarzy:

  1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  11. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  12. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  13. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  14. Uczyłem się w szkole dawno temu to było :),że witamina c,jest kumulowana w śledzionie,wątrobie i innych organach.Wszystko po to by w zimie człowiek mógł korzystać z tych zapasów.

    OdpowiedzUsuń
  15. No to widać że dawno się uczyłeś. Warto uzupełnić wiedzę.

    OdpowiedzUsuń
  16. Ja sobie bardzo cenię takie owoce.Kiedyś rodzice dzieciom nie mogli dać takich bogatych antyoksydantów, bo były w Polsce nieosiągalne. Moje dzieci bardzo je lubią. Bardzo się cieszą, gdy dostana taki sok czy świeży owoc na prezent. Nie zawsze musi to być zabawka.

    OdpowiedzUsuń
  17. Świetny blog! Wiele ciekawych informacji. Acerola to bogactwo witaminy C, jest rewelacyjna ;)

    OdpowiedzUsuń