niedziela, 22 marca 2009

Co powinniśmy wiedzieć o wodzie mineralnej


Zdrowa woda
Testy laboratoryjne wykazały, że spośród 11 badanych wód mineralnych zawartość baru bliską dopuszczalnej normy stwierdzono w wodzie Kryniczanka. Natomiast w wodzie Piwniczanka zawartość baru przekroczyła w normę o 30% - poinformował miesięcznik "Świat Konsumenta".

Miesięcznik zlecił przebadanie próbek wody mineralnej niezależnemu niemieckiemu laboratorium.

Jestem zaskoczony wynikami tych testów, (...) mamy aktualne badania i nie ma przekroczonej normy baru. Skład wód się zmienia. Dopuszczalne są wahania +/- 20% - powiedział wiceprezes "Piwniczanki" Zakładu Butelkowania Naturalnej Wody Mineralnej, Aleksander Janusz.

Dodał, że woda zostanie poddana dokładnej analizie.
Mamy kilka odwiertów wody i wszystkie zostaną zbadane. Skład wody mineralnej jest zmienny. Możliwe, że już teraz analizy są dobre, ale oczywiście muszę zbadać każdy sygnał - powiedział.

Zawartość baru bliska granicznej stwierdzona w Kryniczance to 0,9 mg/l. Natomiast w wodzie Piwniczanka stwierdzono 1,3 mg/l, podczas gdy norma wynosi 1 mg/l.

Bar jest pierwiastkiem chemicznym, znajduje się na liście substancji mogących, już w niewielkich stężeniach, stanowić ryzyko dla zdrowia . Rozpuszczalne w wodzie sole baru mogą być przyczyną zaburzeń sercowo-naczyniowych i układu nerwowego.

Inne badane przez laboratorium wody to: Vita (4,93 pkt); Jurajska i Muszynianka (4,89 pkt); Bio Active Aqua (4,88 pkt); Cisowianka (4,85 pkt); Staropolanka 2000 (4,70 pkt); Arctic (4,65 pkt); Kinga Pienińska (4,64 pkt). Jako dobre oceniono wodę: Kazimierską (4,29 pkt) i Kryniczankę (3,75 pkt). Piwniczanka została zdyskwalifikowana (2,10 pkt).

W badanych wodach oceniano sposób oznakowania etykiety oraz zawartość podstawowych składników mających znaczenie dla ogólnej mineralizacji oraz wartości dietetycznej wód (zawartość jonów wapnia, magnezu, sodu, potasu oraz jonów wodorowęglanowych, siarczanowych, chlorkowych i fluorkowych).

Sprawdzano też zgodność składu mineralnego z deklarowanym na etykiecie.

Analizowano bezpieczeństwo zdrowotne w tym: zawartość substancji niepożądanych i toksycznych w nadmiernych stężeniach, takich jak azotany i azotyny, amon, bar i żelazo; utlenialność wód, która świadczy o zanieczyszczeniu wody związkami organicznymi i niektórymi związkami nieorganicznymi; zawartość ozonu, będącego pozostałością po procesach napowietrzania (uzdatniania wody).

Wykonane zostały również badania mikrobiologiczne wód na obecność m.in. bakterii grupy typu coli kałowego i paciorkowców. (it)
Czytaj w: wiadomosci.wp.pl/kat,9231,title,Polskie-wody-mineralne-szkodliwe-dla-zdrowia,wid,8296417,wiadomosc.html?ticaid=17b6e
Zdrowy Badyl popiera

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz