piątek, 27 marca 2009

Zdrowy Badyl protestuje przeciw GMO w Polsce

LAUREAT OSKARA, JAN A.P. KACZMAREK popiera różne polskie tradycyjne i ekologiczne rolnictwo i zdrowie i nie chce GMO!
Międzynarodowa Koalicja dla Ochrony Polskiej Wsi ZAPRASZA NA KONFERENCJĘ PRASOWĄ połączoną z degustacją polskich tradycyjnych i ekologicznych produktów.
Tytuł konferencji: ARTYŚCI DLA POLSKI WOLNEJ OD GMO. Tradycyjna i ekologiczna żywność zamiast GMO. Przekażemy Państwu gorące tematy związane z kampanią 'Polska wolna od GMO' oraz przedstawimy program i kierunki rozwoju polskiej wsi.
MIEJSCE: Warszawa, ul. Wspólna 35 - Restauracja Francuska Absynt
<www.kregliccy.pl/absynt.php>,
DATA: 30 marzec 2009 o godz. 10:30
PROGRAM KONFERENCJI:
10:30 - 11:30
- "Mamy prawo do smaku!" - Piotr Petryka, restaurator, członek
międzynarodowego ruchu Slow Food
- Dlaczego głodujemy dla Polski wolnej od GMO - Danuta Pilarska, prezes Związku Rolników Ekologiczny "SerceEKOziemi", Edyta Jaroszewska-Nowak - prezes stowarzyszenia EKOLAND (oddział zachodniopomorski)
- 'Zagrożenie zdrowia Polaków' - dr Zbigniew Hałat, lekarz medycyny
specjalista epidemiolog prezes Stowarzyszenia Ochrony Zdrowia Konsumentów
- 'Nielegalne uprawy, interwencje/działania KOALICJI - Paweł Połanecki, niezależny ekspert, Koalicja "POLSKA WOLNA OD GMO"
- 'Jaka żywność na naszych stołach? Szansa polskiego rolnictwa - Jan A.P. Kaczmarek, światowej sławy kompozytor muzyki filmowej i teatralnej, laureat Oscara
- 'Program i kierunki rozwoju polskiej wsi' - Sir Julian Rose, prezes ICPPC i Jadwiga Łopata, laureatka Nagrody Goldmana (ekologiczny Nobel), Człowiek Roku 2008
11:30-12:00 pytania i odpowiedzi
12:00-12:30 POCZĘSTUNEK z polskich tradycyjnych i ekologicznych produktów od naszych wspaniałych rolników wyczarowany rękami doświadczonych kucharzy
.. Genetycznie modyfikowana żywność stanowi jedno z większych zagrożeń dla świata. Niezależne badania dowodzą katastrofalnego wpływu GMO na zdrowie zwierząt, na których prowadzono doświadczenia. Nie ma powodu sądzić, że zdrowie ludzi nie ulegnie podobnej dewastacji... - mówi Jan A.P. Kaczmarek
www.jan-ap-kaczmarek.com

.. Jedzenie to źródło naszej energii, zdrowia, dobrego samopoczucia. Jedzenie może być różnorodne, smaczne, może dawać nam przyjemność, a rolnikom godziwe utrzymanie. Ale może też być zupełnie inaczej. Żywność produkowana w oparciu o GMO i monokulturowe, przemysłowe rolnictwo to globalna, homogeniczna papka. Różnorodność zaznacza w niej wyłącznie kolorowe opakowanie, dodatek barwnika i aromatu "identycznego z naturalnym"... - mówi Piotr Petryka

..Tradycyjne rolnictwo jest wypierane przez rolnictwo wielkoprzemysłowe, które w dramatyczny sposób niszczy lokalna ekonomię, zdrowie ludzi i zwierząt, jak również naturalne i kulturowe bogactwo. Naszym celem musi być przywrócenie suwerenności żywnościowej i energetycznej na poziomie lokalnym,
regionalnym i narodowym... - mówią Jadwiga Łopata i Sir Julian Rose, którzy przedstawią kierunki rozwoju polskiej wsi

ZAPRASZAMY SERDECZNIE! POPIERAJCIE
Zdrowy Badyl popiera

1 komentarz: