Największy wzrost zachorowań na grypę obserwujemy co roku od września do kwietnia. Pogoda sprzyjająca gdy atakują wirusy to najczęściej wtedy gdy za oknem panuje plucha, jest zimno i znaczące wahania temperatury w ciągu doby. Gdy kończy się zima, także wiosenne roztopy sprzyjają wirusom. Według statystyki z poprzednich lat szczyt sezonu epidemiologicznego przypada na luty i marzec.
Jeśli jesteś chory, pozostań w domu i ogranicz kontakt z innymi ludźmi w miarę możliwości aby ograniczyć rozprzestrzenianie się swojej choroby na innych.
U dzieci sygnały ostrzegawcze, które wymagają pilnej pomocy lekarskiej to :
- szybki oddech lub problemy z oddychaniem,
- poszarzały kolor skóry,
- niechęć do picia,
- senność,
- rozdrażnienie, niechęć do zabawy,
- początkowo objawy mijają apotem wraca gorączka,
- gorączka lub gorączka z wysypką.
Sygnały ostrzegawcze u dorosłych, które wymagają pilnej pomocy lekarskiej to:
- trudności z oddychaniem lub duszność,
- temperatura,
- ból lub ucisk w klatce piersiowej lub brzuchu,
- nagłe zawroty głowy,
- bóle mięśniowe,
- uporczywe wymioty.
Jak poważne jest zakażenie wirusem świńskiej grypy?
Każdego roku na grypę choruje od 500 tys. do 1 mln. osób
Niestety wiele osób lekceważy gryp, nie myśląc o tym, że zaniedbanie może często prowadzić do bardzo poważnych powikłań:
- zapalenia płuc i oskrzeli,
- zapalenie ucha środkowego,
- zapalenia mięśnia sercowego i osierdzia,
- niewydolność nerek,
- powikłania ze strony układu nerwowego.
Powikłania są groźne i mogą prowadzić nawet do zgonu. Wg danych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) co roku na grypę zapada ok. 100 mln osób z czego umiera od 500 tys. do 1 mln. chorych. Te dane pokazują powagę choroby.
Przede wszystkim ważne jest budowanie prawidłowej odporności immunologicznej przez cały rok! To bardzo proste - prawidłowe odżywianie, aktywny tryb życia, odpowiednia ilość odpoczynku i snu, unikanie spożywania zbyt dużej ilości alkoholu oraz palenia papierosów.
Ubiór "na cebulkę"
Szczepienia - zasięgnij porady lekarza
Dieta ma kluczowe znaczenie w budowaniu odporności. Organizm wychładza się od wewnątrz, kiedy dostarczamy mu silnie nawilżające i ochładzające produkty, np. nabiał czy cytrusy.
OdpowiedzUsuńDieta jak najbardziej jest ważna, ale osobiście zawsze na jesień i zimę szczepie się i grypę przechodzę zdecydowanie lżej ;)
OdpowiedzUsuń