sobota, 12 lutego 2011

Aronia na serce, na krążenie, na ciśnienie, na wolne rodniki

Aronia, kuzynka jarzębiny, odkryta ok. 300 lat temu na terenie dzisiejszej Kanady i Stanów Zjednoczonych.Owoce aronii zawierają największą ilość antocyjanów, witamin, mikroelementów i błonnika, a  zawarte w jej owocach przeciwutleniacze są najsilniejszymi, naturalnym antyoksydantem ze wszystkich znanych owoców ze wszystkich znanych owoców. Mają zdolność zmniejszania nadciśnienia tętniczego, dolegliwości serca i naczyń krwionośnych. Wspomagają przemianę materii, regulują gospodarkę tłuszczową, łagodzą dolegliwości trzustki i wątroby.


Dlaczego aronia jest taka potrzebna?
Trochę statystyki wg Zakładu Ubezpieczeń Społecznych z 2006 roku i Wieloośrodkowych ogólnopolskich badań stanu zdrowia ludności prowadzonych w ramach Narodowego programu profilaktyki i leczenia chorób układu sercowo - naczyniowego Ministerstwa POLKARD 2003-2005:
1. 44% wszystkich rocznie hospitalizowanych chorych to chorzy nadciśnieniem, chorobą niedokrwienną.
2. W 2006 r. z powodu chorób układu krążenia wystawiono 672,5 tys. zwolnień lekarskich.
3. W 2006 roku 41,1% wszystkich zgonów mężczyzn i 52,6% zgonów kobiet było spowodowanych chorobami układu krążenia.
4. W roku 2004 zmarło w Polsce 73,2 tys. mężczyzn oraz 28,9 tys. kobiet w wieku największej aktywności społeczno-zawodowej, tzn. 25-64 lat. Liczba ta stanowiła 37% liczby ogółu zmarłych mężczyzn i 17% ogółu zmarłych kobiet.
5. Z chorobami układu krążenia konkurują tylko zachorowania na nowotwory.

O tym jak jedzenie wpływa na zdrowie.
Dieta przeciętnego Polaka nie zawiera zbyt wielu owoców i warzyw m. in. ze względu na warunki klimatyczne w jakich żyjemy. Dlatego niedobory naturalnych antyoksydantów, kwasów omega 3 (najbogatszym, niedocenianym źródłem był kiedyś obecny w każdym domu OLEJ LNIANY ), kwasu foliowego, witamin B6, B12, witaminy D mogą mieć istotny wpływ na rozwój schorzeń układu krążenia. badania naukowe potwierdzają związek  ostrych incydentów wieńcowych z niskim spożyciem owoców i warzyw. Jaki składnik pożywienia jest tym najbardziej niezbędnym a nieosiągalnym w innej postaci jak owoce i warzywa? FLAWONOIDY i pokrewne in inne antyoksydanty!

Czy wolne rodniki są szkodliwe?
Wolne rodniki są naturalnym elementem naszego życia, w pewnym sensie są potrzebne. Aby zachować zdrowie - ich ilość musi być zrównoważona. Kiedy ilość wolnych rodników przewyższa zdolności przeciwutleniające ( antyoksydacyjne ) komórek to wolne rodniki zaczynają działać niszcząco na komórki, szczególnie na błony komórkowe, nabłonek i DNA. Stąd podniesiony poziom cholesterolu, "zarastanie" i osłabienie naczyń krwionośnych. Antyoksydanty, w tym flawonoidy ochraniają enzymy antyoksydacyjne i pobudzają je do zwiększonej aktywności.
Organizm ludzki sam nie wytwarza flawonoidów. Musi wziąć je z pożywienia. Właśnie z warzyw i owoców. Aby pokryć rosnące zapotrzebowanie na antyoksydanty należy zjadać dziennie ok. 1 kg warzyw i owoców.
http://www.vivetia.com/shop/?pl_antyoksydacja-i-wzmacnianie,38


Składniki aktywne w aronii.
W owocach aronii stwierdzono 630 mg antocyjanów w 100 g owoców. Aronia zawiera też ok. 1500g katechin  i tanin. Badania kliniczne z 2007 roku u pacjentów po zawale wykazały, że dodatek antocyjanów otrzymanych z owoców aronii obniżył poziom stanu zapalnego oraz ciśnienie tętnicze (skurczowe i rozkurczowe) w przypadkach jego podwyższenia. Dodatkowo stwierdzono wzrost poziomu adiponektyny - białka mającego zdolność wbudowania się w uszkodzone naczynia tętnicze , które przeciwdziała odkładania się frakcji  LDL. U 120 pacjentów z dislipidemią po 12 tygodniach podawania antocyjanów uzyskano, w porównaniu z placebo, obniżenie poziomu cholesterolu LDL z jednoczesnym podwyższeniem HDL.

Antocyjany zwalczają wolne rodniki, (antocyjany są też w czerwonym winie typu Cabernet) chronią organizm przed nowotworami. To jedno z najtańszych źródeł produktów antynowotworowych. W Aronii jest także wiele ważnych witamin:. A, C, E, P i biopierwiastków, a także błonnik i pektyny. Dzięki temu aronia usprawnia przemianę materii i poprawia gospodarkę tłuszczami.
Podstawowe płaszczyzny leczniczego działania aronii:
  • w profilaktyce przeciwmiażdżycowej. 
  • w  profilaktyce udarów,
  • w profilaktyce nowotworów,
  • w ochronie przed UV. Picie soku z aronii przed wyjazdem na urlop pozwoli dłużej przebywać na słońcu i uniknąć oparzenia w pierwszych dniach urlopu,
  • do polepszenia wzroku, zwłaszcza nocnego widzenia i ostrości widzenia (antocyjany poprawiają mikrokrążenie, zmniejszają kruchość naczyń włosowatych),
  • do pielęgnacji skóry ze skłonnością do rozszerzania naczynek krwionośnych.
Aronia w kuchni
Owoce aronii nie są byt smaczne na surowo. Mają dość grubą, goryczkowatą skórkę, są mało soczyste i bardzo cierpkie. Za to doskonale spełniają się w przetworach i nadają się do łączenia z innymi owocami w galaretkach, dżemach i sokach albo suszenia.Dodają pięknego koloru (wystarczy 10 proc. soku z aronii dodane do soku z jabłek, by całość miała wspaniałą purpurową barwę). Można wzorem plemion Indiańskich robić z nich konfiturę do mięs - podobną do żurawinowej czy borówkowej. Duża zawartość garbników sprawia, że owoce słabo fermentują. Trudno byłoby zatem zrobić z nich wino, ale za to można z nich przyrządzić pyszną nalewkę.

3 komentarze:

  1. No proszę ...
    Aronia rośnie w moim ogrodzie, może warto spróbować .

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy jarzębina tez jest jadalna? Np na soki ?

    OdpowiedzUsuń
  3. Jarzębina? Jak najbardziej, i do wina i do nalewki i do dżemików, sama i łączona z innymi owocami.
    Zawiera flawonoidy, kwasy organiczne (m.in. winowy, sorbowy, jabłkowy), sorbinę, sole mineralne, garbniki, terpeny oraz witaminy- A, C, E, K, P. Zawartość witaminy C w owocach jarzębiny jest zbliżona do zawartości tej witaminy w owocach cytrusowych.

    OdpowiedzUsuń